söndag 12 januari 2014

Sportfiskeåret 2013


Sitter just nu hemma i soffan och med ett glas rött i handen och ser tillbaka på det fantastikt fina fiskeåret 2013 och termometern utanför visar 8 minusgrader och mer ska det bli i veckan som kommer så sjöarna lägger sig nu.
Detta gjorde att jag idag fick inse att det inte blir mer båtåkande denna vinter och fick ställa in båten på vinterförvarning.

Året som gott har givit mig och mina fiskekamrater många fina och härliga minnen samtidigt som vissa dagar tagit ordentligt på psyket och många svordommar har snurrat runt i huvudet när man ser hur gösarna beter sig på ekoloden.

När året började så låg isen och vi var snabbt ute med våra korta spön i jakten på några bättre gösar som skulle smaska på våra mörtar.
Detta fisket är ett väldigt socialt fiske till skillnad från det pelagiska då man sitter 10-12 timmar själv i båten och stirrar på skärmarna i hopp om att en stor banan ska visa sig.
Så det bästa med just ismetet är dem sociala bitarna, laga lite gött käk och snacka skit och verkligen peppa varandra när fisket är trögt så man står ut att kanske köra 4 dagar i rad från gryning till skymning i full snöstorm och kan summera att man fått 2 små gösar på 45 timmars fiske.

Men det skulle bli några fina gösar till slut och dem är mer än välkomna!

Härligt att se en fin gös få gå tillbaka på blankis!Isen låg väldigt länge detta året och innan den han försvinna så blev det en tur upp till Jönköping där årets sportfiskemässa hölls och det är alltid skoj att gå och klämma på nya saker och träffa andra liksinnade och snacka just våran passion sportfiske med.

Innan isen gick här hemma och inget insjöfiske var möjligt så fick jag följa med Åsberg ner till Simrishamn och se om laxarna var i farten och det blev ett par stycken vilket fick bli min första östersjö lax.
Ingen bjässe men min första från östersjön
Sen kommer det som vi alla väntar på, Våren som är den klart hetaste perioden för grova predatorer. Fisket kan ofta vara svårt men när det väl hugger så kan belöningen bli väldigt bra.
Jag går stenhårt ut med det pelagiska fisket och en del fina fiskar kan landas innan sensommaren kommer och det blir svårare att få dem till att hugga.
8680g

9080g

9180g

8900g

8420g

8080g
Årets hetaste jigg, Westins 6 och 8 tums i färgen slime!

De blir inte omöjliga senare men det blir helt klart svårare.

Fiskar så mycket jag kan och hösten kommer och det blir också några få pass efter gädda men inga riktigt stora vill vara med och leka men har en oförtjänt flyt att få en borre som bonus vid ett gäddtrollingpass med Sjöblom.
1600g
Kör rätt hårt med det pelagiska hela året ut för att just nu om du får en lång fisk kan den väga riktigt tungt.
Jag fick en fisk strax under 7 kg som bevisar detta och detta var för mig en av årets häftigaste fiskar då jag aldrig sett någon med bättre kondis i våra sjöar dock var den en 10-15 cm för kort för att vara riktigt bra.
6980g 81 cm!
Det sista på året som var gick det åt en del tid till att fiska gädda, gösarna blev otroligt svåra och den blåsiga sista tiden gjorde det lättare att rikta fisket efter gädda.
Det blev inga över tio men någon nia samt några åttor blev det förutom en del gäddor som blev bonus på vertikalfisket men de räknar jag inte på samma sätt när det inte är riktat efter dem.
Mörtslukare

Vertikalgädda
9700g

 Detta blev året största gädda som tyngde vågen till 9700g och 112 cm som bjöd upp till en makalös fight!

Våran magiska svenska natur

Jag hade satt upp lite mål inför 2013, några klarade jag av och några gick inte hem detta året så det är bara att sätta upp nya mål inför 2014.

Jag fick även frågan om jag var intresserad att vara med i Team Westin som just i skrivande stund presenterat en rad med duktiga sportfiskare och det var inte svårt att tacka ja till ett sådant erbjudande och jag ser medglädje och spänning fram emot 2014.

Vi får be till gösgudarna att de är snälla mot oss och att vi får ha ett roligt och trivsamt sportfiskeår.
Skitfiske

4 kommentarer:

 1. Grattis Frallan till att du får chansen i Team Westin!
  En mycket lyckad värvning tycker jag:-)
  //Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Micke, det kommer bli ett väldigt spännande 2014!
   Skitfiske på dig!

   Radera
 2. Oi her var det mange flotte gjørs :-) Gleder meg til meite sesongen begynner i Akersvannet. Flott blogg du har Frallan :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett fantastiskt år, blir nästa hälften så bra så är jag mer än nöjd.
   Skitfiske

   Radera