tisdag 18 augusti 2015

Blåsigt rödingfiske i helgen med länsstyrelsen

Fick frågan om man ville vara med och hjälpa till med en catch and release studie om hur rödingen påverkas av vertikalfisket och detta kunde man ju inte säga nej till. Dels för att man har ett eget intresse och det var kul att man fick vara med och hjälpa till med detta samtidigt som man fick träffa trevliga och goa fiskare.

Jag och fidde körde upp vid fem tiden och styrde bilen mot härliga vättern som dagen till ära skulle bjuda på härligt hårda ostliga vindar.
Vi var framme strax innan sju och knuffade i båten och efter det fick vi lite instruktioner vad vi skulle göra när (eller rättare sagt om) vi fick fisk.

Det var lite olika saker som skulle dokumenteras så som fångstdjup, tid för drillning och tid för luftexponering av fisken, huggdjup, krokplacering, blödning, temperaturer och lite andra saker.

Första timmarna så kan vi ligga där vi hade som plan att köra under dagen men efter någon timme så satte någon igång vinden och det kom ruskigt starka kastvindar som drog upp bra sjö och det var bara att flytta på sig till andra mer vindskyddade områden där vi inte såg mycket fisk resten av dagen mot första platsen.

Vi har varsit nafs på jiggarna och hade nog bara 5 fiskar som följde jiggen på hela dagen och vi hörde från de flesta båtarna att det varit ruskigt segt med någon enstaka fisk i ett par båtar under dagen.

Det var en båt som fiskade riktigt bra i den hårda vinden som var och hade fått 7 stycken av totalt 10 som kom upp på hela dagen så hatten av, bra fiskat!

Kommer iland vid fyra tiden och åker mot habo där vi ska bo i några stugor, käka lite middag och efter det lyssna på lite info från länsstyrelsen hur vättern mår och övriga småländska sjöar som innehåller röding och man kan konstatera att den faktan som kommer fram vid provfisket av de mindre rödingsjöarna inte är någon munter läsning.
Måste till en skärpning från oss människor om vi ska ha någon röding kvar där verkar det som.

Klockan 00:30 så är vi i säng och tar några timmars sömn innan klockan ringer halv sex och vi tar en frukost innan vi sätter oss i bilarna och drar ut mot vattnet igen.
Vinden ska vara ännu värre än igår så hälften av båtarna väljer en annan hamn att utgå ifrån men vinden är faktiskt bra mycket lugnare än utlovat vilket var skönt.
Blåste ändå bra men det gick fiska vettigt!

Vi fiskade ett annat område denna dagen som verkade lite hetare och som också bjöd på lite fler följare och jag lyckades fånga två stycken fiskar 52 och 53cm långa som då fick vara med i studien.

Tror det kom upp 5 rödingar denna dagen, men så är fisket det är bara att bryta ihop och komma igen. Denna helgen var det något som inte fiskarna gillade.

Vill tacka alla inblandade för en trevlig men svårfiskad helg!
Mätning (dock ej från helgens fiske)


Skitfiske

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar